Mitä ratkaisukeskeinen lyhytterapia on?
Ratkaisukeskeisessä terapiassa pyrimme yhdessä tunnistamaan elämääsi vaikuttavien asioiden taustoja ja laajentamaan ymmärrystä. Keskitymme vahvuuksiisi ja siihen mitkä elämän arvot ovat sinulle tärkeitä. Halutessasi tutkimme yhdessä elettyä elämääsi, mutta emme takerru menneeseen.
Pyrimme löytämään ratkaisuja siihen, miten sinun olisi helpointa jatkaa kokemustesi ja tuntemustesi kanssa. Sitä mikä ei ole rikki, ei tarvitse korjata. Sinulla on voimavaroja joista et ehkä ole tietoinen, yhdessä pyrimme antamaan näille tilaa.
Ratkaisujen löytäminen
Hyvin monilla meistä on päivittäisessä elämässä pahoinvointia, jossa oireet eivät ole niin vahvoja, että voitaisiin puhua sairaudesta. Usein stressaava elämäntilanne esimerkiksi koulussa, työssä, parisuhteessa tai vaikka omassa yksityiselämässä voi olla niin musertavaa, että ilo katoaa elämästä. Voit elää myös tilanteessa, jossa joudut pakostakin hyväksymään arjen raskaan vastuun tai asian itsessäsi, joka on vaikea hyväksyä. Toistatko itsellesi, että ”elän nyt vain päivä kerrallaan”? Päivä kerrallaan elämisessä ei sinällään ole mitään väärää, mutta jos siihen ei sisälly elämän iloa tai onnistumisten kokemuksia voi elämä olla kovin synkkää ja masentavaa.
Lyhytterapiassa keskitymme ratkaisujen löytämiseen. Sinulla on itselläsi avaimet elämäsi helpottamiselle, mutta yksin niiden käyttäminen oikeassa kohtaa voi olla vaikeaa. Terapian tarkoituksena on vahvistaa selviytymistaitojasi ja saada tulevaisuus näyttämään edes vähän valoisammalta. Voit tuntea itsesi heikoksi ja keinottomaksi, mutta sinulla on voimavaroja varmasti, joilla on oikeus päästä esille. Etenemme terapiassa pienin askelin omaa muutostoivettasi kohti.
Terapian kesto
Terapian ei tarvitse aina olla pitkäkestoista. Lyhytterapia on mielenterveyden tukihoitoa, joka on helposti ja nopeasti saavutettavaa keskusteluapua. Ratkaisukeskeisessä terapiassa jo yksikin kerta voi tuoda asiakkaalle apua. Yleensä terapia kestää kuitenkin 5-20 käyntikerran verran.
Tietoturvallisuus
Terapiasuhteesta tehdään yhteinen sopimus, jossa terapeuttina sitoudun vaitiolovelvollisuuteen. Tapaamisista ei kirjata pysyviä kirjauksia mihinkään järjestelmään kuten kantaan. Muistiinpanot tehdään nimikirjaimin ja säilytetään tapaamissopimuksen ajan, jonka jälkeen asiakas saa yhteiset työt itselleen ja terapeutin muistiinpanot tuhotaan.